“С цел да опознаете една култура и нейните хора, седнете на масата им, опитайте храната им и отпийте от виното им, а след това ще разберете какви са тези хора в действителност.”
– Стара Римска Поговорка
Нашият домашен хляб е със специална история, направен от ечемик, ръж и елда. Ние го сервираме с всяко хранене. Топли кифли – сервират се за закуска, направени във фурна. Освен хляба, направен под метален капак, сме единственото туристическо място в района, известно с домашно приготвените пайове и щрудели. Пая е направен на място от нашите майстор готвачи по същия начин, по които са го правели нашите баби. Предлагаме баница, с овче или краве сирене и домашни яйца, спаначен пай -направен от млад спанак или билка наречена “masnik” или млада коприва, пай с месо (бюрек) и картофен пай. Също така приготвяме пай “izljevusa”. Пайовете са направени под метален капак или печка на дърва. Сервираме ги за вечеря и обяд.
За вечеря, можете да ядете домашен качамак, направен от царевица, мляна във воденица, покрит с домашно масло и крема сирене. Качамака
се сервира с кисело мляко.
В менюто, обикновено за вечеря, предлагаме и пъстърва и липан. Риба от близките реки Дрина, Тара, Бистрица,… Тя се приготвя на скара .
Месото на скара също е много популярно в този район, така че го предлагаме в менюто. От край време, тези области са богати на диви животни, и ловът е съществена част от нашата традиция! Така че, ще ви сервираме местни рула със зеле, с месо от дивеч или други специалитети !
Сред другите ястия от месо, предлагаме разнообразие от ястия от зеленчуци, така че всички вегетарианци или вегани, да се чувстват, уютно!
Всички зеленчуци са също домашно приготвени, органични, произведени по традиционен начин, без изкуствени торове.
Имаме изненада за любителите на гъби – зоната, където се намира нашия рафтинг център е богата на гъби – манатарки, пачи крак, кладница се предлагат на скара или гарнирани с телешко месо. Водещи от старата поговорка “Вие сте това, което пиете” предлагаме само домашни – естествено ракия, вино и безалкохолни напитки, автентични продукти от този регион.
Най-известна е крушовата ракия направена от диви круши – “divurica”, и сливовата ракия.
Ще получите най-качествените вина от Херцеговина, местната “Vranac” и “Žilavka” са най-известните, но ще имате възможност да опитате и другите, подобаващо!
Вечеря – първата вечер на пристигане:
Печени картофи и крема сирене, домашен хляб от пещта, салата, дивечово месо със зеле, домашно приготвено на скара месо, сладкиши, пай приготвен под метален капак.
Първата закуска:
Домашно пушена шунка, прошуто, бекон, свинско и сушена наденица. Горещи понички, топли кифлички, домашно сирене, крема сирене, произведено в дървени бъчви. Яйца и омлет с екстри по заявка. Чай, домашно сладко, мед, конфитюр.
Първи обяд:
Телешко варено, ечемичен хляб, салата, телешко месо, тава с картофи и чушки, подправени с розмарин. Домашно приготвени пайове, приготвени под метален капак.
Втора вечеря:
Пъстърва и Липан, крема сирене, баница, спаначен пай и пай с месо, приготвени под метален капак.
Втора закуска:
Домашно пушена шунка, прошуто, бекон, свинско и сушена наденица. Горещи понички, топли кифли, домашно сирене, крема сирене. Яйца и омлет с допълнителни екстри. Чай, кисело мляко, домашно сладко, мед, конфитюр, течен шоколад.
Втори обяд:
Телешко или агнешка супа, ечемичен хляб, салата, домашно пушена шунка, пържола със сос от манатарки, мусака.
Забележка за менюто:
- Моля поръчайте вегетарианска храна или храна, която изключва определени съставки преди или в началото при пристигането.