Свържете се с нас

  Последвайте ни

  Често задавани въпроси

   

  + Как става резервацията за рафтинг по река Тара?

  Първо решавате, че искате да ни посетите. След това ни пишете за свободни места на booking@raftingtara.bg, и ако има, избирате типа бунгало и внасяте 30% капаро за запазване на местата.

  ​Банковата ни сметка е:

  Джърни Груп ООД
  Първа Инвестиционна Банка
  SWIFT -FINVBGSF
  IBAN – BG23FINV91501014664235

  В основание за плащане пишете броя на хората, рафтинг тара с транспорт или без, цената на пакета и датата на пътуването.

  ПРИМЕР:

  ВАЖНО!!!: Молим, да описвате основанието, както е показано в примера.

  Основание за плащане:  ” 30% капаро рафтинг Тара, 2 човека, транспорт, 23-26 май” 

  След като сте превели капарото, са ни необходими данни за договора и застраховките. Същите може да изтеглите и попълните на КИРИЛИЦА и ЛАТИНИЦА ИЗТЕГЛИ ТУК

  /декларация за съгласие, събиране, използване и обработване на лични данни/за всеки турист поотделно, след което да ги изпратите по имеил на booking@raftingtara.bg, както и телефон за връзка с Вас.

  Предпочитаме комуникацията да се извършва по имейл. Записват се много хора, информацията се синхронизира между няколко държави и обработваме всички резервации поетапно.

  Извиняваме се за евентуалното забавяне на отговорите. Благодарим Ви и Ви очакваме 🙂

  Препоръчваме всеки участник в пътуването,  да е прочел секция Често Задавани Въпроси в сайта. Благодарим Ви

  След като имаме вашите данни, ще се свържем с Вас, за да се уговорим за пътуването ако е с наш транспорт или за подробности по настаняването ако е Ваш.
  ​При пристигане в къмпинга, на рецепция търсите МИКИ – той ще ви настани.
  Доплащането е до 7 дена преди заминаване.
  Това е 🙂

  * Рафтинг пакет с две нощувки не се предлага, ако нощувките са петък и събота
  * Ако пакетът е уикенд, рафтингът е в неделя или в петък /целта е да се избегне навалицата в събота 

  * След потвърждение от нас за налични бунгала Ви пазим резервацията 24 часа. Ако не сме получили плащане, се пуска отново в продажба.


   

  + Къде се намираме и какво предлагаме? 

  Босна и Херцеговина, 18км от гр.Фоча – 560 км от София

  Предлагаме приключенски туризъм, организиране на рафтинг турове на реките Тара и Дрина. Рафтинг център във вътрешността на каньона Тара, където гостите могат да се хранят в ресторант с високо качество. Предлагаме органична храна, която се произвежда в екологично чиста среда тук на място. Рафтинг Център Дрина Тара е най-големия център за активна почивка в Източна Европа с над 450 легла, в комфортни бунгала.

  Ние предлагаме не само дестинация за приключения и любители на природата, но и място за ценителите на качествената храна. Каньонът на Тара, с масивите от Дурмитор, Маглич, Зеленгора и цялата област на Стара Херцеговина е дом на традиционна кухня от векове, базирана на здравословна, органична храна /опция вегетарианско меню/. Всички храни, които се предлагат, се произвеждат в каньона или наблизо, по същия начин, по който са го правили нашите предци, в района, който е последният оазис на непокътната природа в Европа. 

  Имаме различни пакети с рафтинг и фото сафари.

  Разполагаме с модерни, напълно оборудвани лодки, висококачествени спасителни жилетки, каски и неопренови костюми, които са в съответствие със стандартите на ЕС за безопасност. Нашите инструктори имат много опит и са добре обучени и всички от тях имат международен рафтинг лиценз. Нашата основна задача е да направим така, че нашите гости да се чувстват в безопасност.

  Рафтинг Център Дрина Тара е първият рафтинг център основан в района на река Тара, 1999 година.

   

  + Какво може да посетите? 

  Каньон и река Тара – “Сълзата на Европа”

  По своя 145-километров поток от Комови, Тара е направила каньон с дължина почти 100 километра и дълбочина 1,3 километра. Каньонът Тара е вторият по дълбочина в света, веднага след известния каньон Колорадо в САЩ, но със сигурност е най-красивият каньон в света. Заради чистата си питейна вода, пищната растителност и дивата природа, с голям брой ендемични видове, каньонът на Тара е под закрилата на ЮНЕСКО.

  Обхваща зоната, от мястото където се срещат реките Бистрица и Тара до обаласта “Сцепан Полие”, с приблизителна дължина 93 км, от които 78км са в националния парк Дурмитор. Това е един от малкото останали недокоснати природни оазиси, с богато животинско и билково разнообразие. 

  РЕКА ТАРА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЕСТЕСТВЕН РЕЗЕРВОАР НА ПИТЕЙНА ВОДА В ЕВРОПА!

  Река Тара, “сълзата на Европа” по рафтинг мащаб, се води 3-5 и е сред най-атрактивните реки на планетата. Това е истински рай за всички авантюристи. Това е една наистина приятна и активна почивка, която ви предлага да се насладите на великолепието и. 

   

  + Кога е най-подходящо за рафтинг? 

  Нивото на трудност на рафтинг по скалата за Тара се движи от трето към пето ниво, като през годината нивото на водата е различно, което означава, че рафтинг туровете никога не минават без професионални скипери и пълно оборудване за безопасен рафтинг. Рафтинг сезонът на реките Дрина и Тара продължава през цялата година. Нивото на трудност се увеличава в началото на годината, достигайки максимума си обикновено през март и април, когато е и най-високото ниво на водата, а след това пропорционално с нивото на водата спада до края на лятото.

  Най-честият въпрос е КОГА Е НАЙ-АТРАКТИВНИЯТ ПЕРИОД ЗА РАФТИНГ НА ТАРА? Отговорът на този въпрос е ВИНАГИ! Максимумът на адреналина е през април, май и юни, но с намаляването на водните нива през юли, август и септември някои от бързеите изчезват, но се появяват нови и също толкова атрактивни бързеи, които не сте могли да видите през периода на пълноводие, така че това означава, че Тара винаги предлага нещо ново и често казваме, че никога не можеш да се спуснеш по същата река два пъти.

  Ако времето е лошо или вали, това не е проблем за спускането по реката. Ако е мъгливо, вместо джип сафари, може да Ви бъде предложено още един рафтинг или тур с АТВ-та.

   

  + ​На колко километра от България се намирате?

  Рафтинг Център Дрина Тара е на 560 км. от центъра на София. Поради терена и минаването на две граници по пътя, това може да отнеме 11-16 часа, в зависимост от престоя по границите. Ако пътувате от Варна или Бургас например, препоръчваме да направите нощувка в Ниш, ако сте със собствен транспорт /където също има какво да видите/, за да Ви е по-лек пътя, освен ако не обичате да шофирате 🙂

   

  + За по колко човека са бунгалата?

  Настаняването е в бунгала. Те са за по двама, трима, четирима и петима човека. Вие преценявате в какво бунгало искате да бъдете. Разполагаме с 450 места на брега на реката, като при необходимост наемаме места и от съседните къмпинги. Проверката за места е необходима, защото ни посещават около 15 000 човека на сезон от целия свят, от всички континенти. За бунгало с баня се доплаща 30 евро на вечер. Не се предлага единично настаняване – възможна е комбинация. Бунгалата не са отопляеми.

   

  + На каква надморска височина сте?

  Района около Рафтинг Център Дрина Тара е от 500м над морското равнище, до 2.525 метра.

   

  + Кога се провежда рафтинга?

  Пакетите ни са всеки ден от 1 април да 1 октомври, за индивидуални пътувания. За групови с наш транспорт посетете секцията Рафтинг по река Тара 2024

   

  + Откъде тръгва рафтинга?

  След като сме закусили, тръгваме от Рафтинг Център Дрина Тара с джипове към началната точка. Пътуването отнема около час. По време на спускането с лодките по пътя спираме да се къпем под водопад. След около 4-5 часа /времето зависи от броя хора и бързината на реката / пристигаме в къмпинга за обяд. Водата на реките Дрина и Тара е с температура 8-12 градуса, дори и през лятото. 

  • Програмата относно дейностите, може да бъде променяна на място, според натовареността.

  + Какви са допълнителните дейности на сафарито?

  Допълнителни дейности по желание по време на Сафарито:

  • Конна езда
  • Zip-Line над каньона Тара
  • Via Ferrata в каньон Тара

  Прекарваме 2 до 3 часа в Конната база, наслаждавайки се на природата или по желание на конна езда.

  Връщането в нашия рафтинг център Дрина Тара е между 18:00 и 19:00 часа.

  Вечерята е в 20:00 часа. 

   

  Цени на допълнителните дейности по желание:

  Конна езда:

  15 мин – 20 евро

  Виа Ферата + Зип лайн – 35 евро на човек

  Виа Ферата:

  Въжен мост, 150 метра по ръба на каньона.

  Зип Лайн:

  Въжен тролей с 400 м дължина по ръба на каньона.

   

  • Плащането на допълнителните дейности е само в брой!
  • Програмата може да бъде променяна

  + Включена ли е екипировката?

  Всеки гост получава пълно рафтинг оборудване по стандартите на ЕС за качество на материалите. Висококачествени жилетки за безопасност, неопренови костюми, неопренови обувки и анораци правят вашият рафтинг, колкото е възможно по-сигурен и комфортен. Цялото оборудване за рафтинг по река Тара е включено в цената.

  По време на рафтинга, инструкторите, лицензирани от Министерството на Република Сръбска и от IDF – World Rafting Federation, се грижат за безопасността на нашите гости. Нашите професионални лицензирани водачи също ще се грижат за вас, по време на каньонинг или разходка в планината.

  Ако желаете да си донесете Вашето GoPro, нашите скипъри ще ви осигурят каска, на която да бъде поставено.

  Препоръчваме ако имате очила, те да бъдат с връзки. Може да се спускате, ако сте с контактни лещи. Не можем да гарантираме безопасността на вашите очила, така че ако можете без тях – не ги взимайте.

  За вашите лични вещи има предвидени чанти, които не пропускат вода, докато сте на лодката.

   

  + Шумно ли е в къмпинга?

  В къмпинга е шумно! – това е балканска държава и купона в ресторанта е до сутринта. Ако не обичате шума и забавленията, избягвайте уикендите, когато в ресторанта има над 500 човека!

   

  + Необходим ли е предишен опит?

  Не. Повечето ни гости, за първи път се спускат с рафтинг лодка. Всички програми са адаптирани за хора без опит.

   

  + Каква е минималната възраст на участниците?

  Минималната възраст е десет години. Молим, да имате предвид, че ще се прецени на място дали децата или по-възрастните хора, ще могат да участват в дейностите или не. Безопасността е на първо място!

   

  + По колко човека са в лодка?

  В една лодка са по 8 човека.

   

  + Включена ли е застраховка?

  За пакетите с организиран от нас транспорт е включена застраховка за цялото пътуване, както и на място. За индивидуалните пътувания е включена само застраховката по време на престоя Ви в къмпинга, тоест за пътя от България до Рафтинг Център Дрина Тара и обратно, трябва вие да се погрижите.

   

  + В колко часа се тръгва и откъде, когато е с организиран транспорт?

  Час на тръгване 05:00 ч. от пл.Руски паметник, гр.София. 

  При пътуване с организиран транспорт се спира за 45 мин на всеки 4 часа. При посещение на дървения град входа е около 3 евро, които не е включен в пакета. Носете си евро за по пътя, ако искате да си купите сувенири или да обядвате някъде. Препоръчваме, да си носите сандвич и вода за по пътя, защото е възможно чакане по границите.

  Пътя е дълъг, а в Сърбия и Босна и Херцеговина вечно има ремонти по пътищата, които могат да забавят движението! Също така е възможно дълго чакане по границите! 

  Информацията за пътуване която се праща е: номер на автобус, час и място на тръгване, телефон на шофьор и телефон на представител за спешни случай.

  Оставете на нас да се погрижим за това, да се чувствате комфортно. Пълна информация относно заминаването ще получите по имейл, до 3 дена преди пътуването.

   

  + Къде мога да паркирам колата си, при пътуване с Ваш транспорт в София?

  Тръгването обикновено е от пл.Руски паметник. Тук може да видите карта на синя и зелена зона, както и на паркингите.

   

  Платени паркинги:  

  1. AM Parking B, Zona B-5, ul. “Parteniy Nishavski” 10, 1303 Sofia – 0882 937 118, 900м от пл. Руски паметник, 20лв/на 24ч.

       2. Astoria Grand Hotel, Sofia Center, bulevard “General Eduard I. Totleben” 8, 1606 Sofia, 0894 547 451, 150м от пл. Руски паметник, 30лв/на 24ч.

   

  + Пътувам с личен автомобил. Какво ми е необходимо?

  Ако колата, с която пътувате, не е на ваше име е необходимо пълномощно. Също така проверете дали в зелената Ви карта е упомената Босна и Херцеговина.

  Имайте предвид, че навсякъде в Сърбия и Босна и Херцеговина има камери. Спазвайте ограниченията!

  Организираните групи с транспорт са с минимум 8 участника. Колко време преди това, съобщаване ако не се е събрала група?
  Срокът за уведомление, че няма достатъчно хора е до 15 дни преди заминаване. Случайте, в които няма събрани хора са много малко, но въпреки всичко е възможно. По често се случва да няма места. Ако сте 8 човека и искате да отидете на определена от вас дата, при наличие на свободни места, цената е 170 лв. на човек за транспорт.

  За пътувания с наш транспорт за малки групи:
  При 6ма човека цената е 190лв. на човек
  При 4ма човека цената е 290 лв. на човек

   

  + Какви документи са ми необходими, ако пътувам с дете?

  Ако само единият родител, участва в пътуването е необходимо пълномощно за границите, че може да напуска България с детето, както и копие от пълномощното, което се оставя на границата. Ако пътувате с малко дете, ще ви е необходимо столче за кола. Намалението за деца до 12г. е 40% с индивидуален транспорт и 20% с наш транспорт.

   

  + Мога ли да взема домашен любимец с мен?

  Може да вземете малък домашен любимец с Вас, но не може да го качите на лодката или в джипа. Варианта е някои да остане да се грижи за него. В бунгалата са забранени домашни любимци да спят вътре.

   

  + Нужен ли ми е паспорт?

  На територията на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна Гора, може да пътувате с лична карта. Независимо дали пътувате с лична карта или с паспорт е необходимо документа да е валиден минимум 6 месеца от датата на пътуването.

  Имайте предвид, че личните карти се задържат за целия престой в къмпинга при пристигане! Босна и Херцеговина не е в Европейския съюз. Това са правилата на къмпинга, а причините са, че реката е гранична през цялото време и вместо да се спира постоянно за проверка, личните карти се съхраняват в оторизиран водач! Документите Ви се връщат при напускане!

   

  + Има ли интернет?

  На територията на ресторанта има безплатен интернет.

   

  ​+ Може ли да дойдем с кемпери или мотори?

  Много наши клиенти идват с моторите си или с кемпери. За кемперите има място, за да се захранят с ток. Ползват се баните на къмпинга.

   

  + Какво да си носим?

  Носете си хавлии, бански и джапанки. Също така топли дрехи, защото ще сте в планината. Ако ще участвате на Джип Сафари си вземете топли обувки, яке, както и резервни дрехи. 

  Какво да взема с мен:

  • Паспорт/Лична карта /валидни минимум 6 месеца от датата на връщане в България/
  • Бански
  • Джапанки
  • Хавлия
  • Топли дрехи
  • Тоалетни принадлежности
  • Пари в брой за напитки или допълнителни дейности по желание
  • Копие на пълномощно и пълномощно за пътуване с дете
  • Добро настроение!

   

  + Къде мога да продължа, след престоя при Вас?

  Много хора ни питат, за допълнителни места по Балканите. От нас, може да тръгнете към Черна Гора и да посетите моста “Дурдевица”, където ще имате възможност да опитате най-дългата въжена линия в Европа – с дължина 814 метра, на 150 метра над каньона. От там може да се отиде до “Черното езеро”, Котор, Дубровник, Тиват, Мостар, Водопада Кравице, Плитвички езера или в обратен ред през Албания към каньона “Матка” в Македония. Ако имате нужда от помощ за идея относно пътуването и колко време ще отнеме, не се колебайте да се свържете с нас на +359 878 548 322 /пишете на вайбър, ако не ви отговаряме и ще ви върнем/- ще се радваме да направим вашето пътуване незабравимо.

   

  + Има ли възможности за риболов?

  Има. Може да се лови риба на река Дрина и в последната част на река Тара. Има Пъстърва и Младица. На място ще получите по-пълна информация!

   

  + Може ли да ни направите Ваучер за подарък?

  Да, можем да Ви изготвим ваучер за подарък. Повече информация, може да видите в секцията ваучер за подарък.

   

  + Каква храна се предлага?

  Нашето мото и това, което ни различава от другите е, че ние сме рай за авантюристи, но и истински рай за чревоугодници!
  Освен приключения, предлагаме на своите гости гостоприемство, добро хапване и различни натурални напитки, част от старото наследство на местните домакини, а с това сме добре известни в региона!

  Каньонът на Тара, с масиви от Дурмитор, Маглик, Зеленгора и цялата площ на Стара Херцеговина е била дом на традиционна кухня в продължение на векове, на базата на здравословна, органична храна. Всичката храна, която предлагаме в нашия център е създадена в каньона или наблизо, по същия начин, както нашите предци са го направили, в областта, която е един от оазисите на девствена природа в Европа.

  Най-известният специалитет на тази област е крема сиренето. То е изработено в бъчви от ела, покрити с дървени шинди, държани в дървени каци или овча кожа. Сиренето се събира през лятото и е златисто жълто. То има силен вкус и се препоръчва с печени картофи, топъл хляб, т.н.
  Сервираме го главно за вечеря и закуска.

  Пушеното сирене се прави от краве или смесено мляко и се опушва в бъчви с пушено месо, на огън от букова дървесина. Ние го сервираме за закуска. Старото козе сирене е златисто, твърдо и с много мазнини, върви добре с домашно пушена шунка, покрито със зехтин.

  Местното, пушено месо е истински специалитет на областта Горна Дрина и Стара Херцеговина! Месото е покрито с морска сол и пюре от чесън и след това се суши в бъчви от букови и габърови дървета. Често някои билки или смърч се добавят върху жарава, които придават на месото фантастичен аромат. Нашето сухо, пушено месо, бекон, шунка и наденица, се сервират като ордьовър и за закуска.

  Областа, където реките Тара и Пива се събират и се получава река Дрина, е известна от дълго време с най-доброто агнешко, приготвено в нашия ресторант със зеленчуци под метална тава или на шиш.

  Сервираме агнешко за обяд, след супата от телешко, с млада коприва.

  Предлагаме и опция – вегетарианско меню.

  * Ако храната, която ви е сервирана не Ви е достатъчна, попитайте сервитьора за допълнително 🙂

  * В ресторанта е забранено внасянето на алкохолни и безалкохолни напитки.

   

  + Митнически изсквания:

  ​В съответствие с Международна конвенция за митнически облекчения в туризма и сръбските законови норми като личен багаж на територията на Република Сърбия могат да бъдат внесени:
  Един парфюм, една тоалетна вода, един литър алкохолен концентрат, до 200 цигари или 50 пури или 250 грама тютюн /общо от всички тютюневи изделия до 250 грама/;
  Лекарства, в количества за лична употреба /за лекарствата, които пътниците имат в себе си не е необходимо да се носи рецепта – това не се отнася до упойващи или лекарства с възможна двойна употреба/.

  В Босна и Херцеговина могат да се внасят безмитно в личния багаж стоки от нетърговски характер, подаръци и сувенири на стойност до 200 конвертируеми марки.
  Безмитно могат да бъдат внесени също 200 къса цигари или 250 грама тютюн, както и алкохолни напитки – 2 литра вино или 1 литър твърд алкохол.

  + Каква валута да приготвим?

  Всичките ни пакети са с включено изхранване, но напитките не са включени в цената, както и допълнителните дейности по желание по време на джип сафарито. Може да си носите с вас евро. По пътя, почти навсякъде приемат евро. На територията на къмпинга, няма банкомат – най-близкият е в гр.Фоча на 18 км. Плащането на допълнителните дейности по време на джип сафарито е само в брой!

   

  + Роуминг

  Може да си свалите приложението Airalo /най-отдолу в страницата има линк/. Виваком имат пакет Сърбия и Босна и Херцеговина срещу 6 лв. на ден. 

   


   

  Посолство на Босна и Херцеговина в София
  Адрес: ул. „Ал. Жендов” 1, 1113 София
  Тел.: +359 2 973 37 75
  Факс: +359 2 973 37 29
  E-mail: ambihsofia@dir.bg


  Забележки:

  Вземете си удобни и топли дрехи за планината. Ако участвате в джип сафарито, имайте предвид, че ще се изкачвате на височина над 2000 метра и през април и май, все още може да има сняг, така че са необходими топли дрехи и обувки, както и резервни в джиповете, ако се измокрите.

  Баните и тоалетните са общи на територията на къмпинга. Винаги са добре почистени, в баните има топла вода, а тоалетните са заредени с тоалетна хартия. Разполагаме и със 70 бунгала с баня и тоалетна, срещу доплащане от 30 евро на вечер и ако има свободни към датата, на която искате да бъдете настанени, след потвърждение от наша страна, се доплащат на място.

  За групите ни с транспорт – осигуряваме транспорт по маршрут София – Рафтинг Център Дрина Тара. Не осигуряваме екскурзоводско обслужване.

  Разстоянието от София до Рафтинг Център Дрина Тара е 560 км., но пътят е планински, с много завой и ако сте с кола отнема около 8 часа, а с бус около 12 часа, поради наличието на 2 граници, както и почивките разбира се. Тези часове варират, според натовареността на границите, като по празниците, както знаете всички са тръгнали да пътуват.

  През уикендите, ако сте избрали да съчетаете рафтинг и джип сафари – джип сафарито е в събота, а рафтинга в неделя.

  * Босна и Херцеговина не е в Европейския съюз и при настаняване в лагера се събират личните карти и се връщат при напускане.
  Река Тара е гранична река през цялото време, така че в действителност, когато сте на лодка, през цялото време сте „малко“ в Черна гора и след това „малко“ в Босна и Херцеговина (Република Сръбска) и за да се спести на гостите от задължението да спират лодка близо до граничните пунктове и да отидат до двете гранични полицейски участъци (пеша) – Рафтинг Център Дрина Тара има споразумение с полицията да прави списъци на гостите – и гарантира за тези гости (че не са контрабандисти или мигранти)
  Освен това законът за туризма гласи, че всеки гост трябва да подпише „документ за отговорност“ (държавата е създала закон в съответствие с ЕС).

   


   

  Документи

  5/5 - (2 Гласа)